fbpx

Hario V60

De Hario V60 is ontworpen en geproduceerd in Japan en is een van de populairste manieren om handmatig filterkoffie te zetten.

Het leuke aan de V60 is dat je er veel verschillende recepten mee kunt zetten en elk recept andere smaken in de koffie naar voren laat komen. Wij gebruiken vaak onderstaand recept omdat het mooie heldere filterkoffie geeft waarin je de meeste smaken kunt proeven.

  • Voor dit recept gebruiken we een 1:16 koffie tot water ratio. In dit voorbeeld 12 g koffie op 200 g water.
  • Verwarm 200 + 50 gram water tot 93 graden. (geen temperatuurmeter op je waterkoker? laat de waterkoker dan tot 100 graden verwarmen en wacht 1 tot 2 minuten zodat het water iets is afgekoeld naar ongeveer 93 graden)
  • Plaats het filter in de V60 houder en spoel het filter door met ongeveer 50 gram water en gooi dit vervolgens weg. We spoelen hierdoor de eventuele papiersmaak die het filter kan afgeven weg en we voorverwarmen de V60.
  • Maal ondertussen 12 g koffie op een medium-grove maalstand en verdeel dit gelijkmatig in de voorgespoelden V60.
  • Start een timer en begin met het opgieten van de eerste 36ml water zodat alle gemalen koffie nat word en de opgesloten gassen in de koffie kunnen ontsnappen. (Het ontsnappen van deze gassen noemen we de “blooming”)
  • Na 30 seconden schenken we 64ml water op de koffie zodat we in totaal 100ml water hebben opgeschonken.
  • Op 1 minuut en 1:30 schenken we 50ml water op zodat we intotaal de 200ml water hebben opgeschonken
  • Proef en geniet van je heerlijke koffie!

Benieuwd of er nog andere smaken in de koffie te vinden zijn? Je kunt gaan spelen met het recept door bijvoorbeeld de watertemperatuur aan te passen, de grofheid van je koffiemailing of de hoeveelheid milliliters die je per keer opschenkt.