Hario V60

De Hario V60 is ontworpen en geproduceerd in Japan en is een van de populairste manieren om handmatig filterkoffie te zetten.

Het leuke aan de V60 is dat er veel verschillende recepten mee te zetten zijn en elk recept andere smaken in de koffie naar voren laat komen. Wij gebruiken graag de zogenoemde 40-60 methode. 

De 40-60 methode heeft zijn naam te danken aan de verdeling van het op te schenken water. 40 procent van het water wordt gebruikt tijdens de eerste fase van het brouwen, hiermee wordt de zuurgraad en de zoetheid van de koffie bepaalt. De 60 procent in het tweede gedeelte bepaald de sterkte van de koffie.

Stap voor stap koffie zetten met de 40-60 methode:

  • Voor dit recept gebruiken we een 1:16 koffie tot water ratio. In dit voorbeeld 15 g koffie op 250 g water.
  • Verwarm 250 + 50 gram water tot 93 graden. (geen temperatuurmeter? laat de waterkoker dan tot 100 graden verwarmen en wacht 1 tot 2 minuten zodat het water iets is afgekoelt naar ongeveer 93 graden)
  • Plaats het filter in de V60 houder en spoel het filter door met ongeveer 50 gram water en gooi dit vervolgens weg.
  • Maal ondertussen 15 g koffie op een medium-grove maalstand.
  • Maal de 15 g koffie en verdeel dit gelijkmatig in de voorgespoelde V60.
  • Verdeel het water in een 40-60 ratio. in dit voorbeeld gebruiken we 250 g water wat we opdelen in 100 g (40%) en 150 g (60%).
  • Schenk de eerste 40% van het water op die koffie, verdeeld dit in twee keer opschenken met elke keer 30 seconden tijd ertussen.
  • Door deze 40% op te delen in twee keer kun je de smaak beïnvloeden. Is de eerste opschenk kleiner dan de twee, dan haal je meer de zoete smaken naar voren. Is de tweede opschenk kleiner dan wordt de koffie juist meer helder van smaak met meer fruitige zure tonen. Op deze manier kun je dus simpel de zoetheid en de zuurheid van de koffie bepalen door te spelen met de verdeling van de 40% water opschenken.
  • schenk de overige 60% van het water op. Door deze 60% in 1 of meerder opschenken te verdelen kun je de sterkte van de koffie bepalen. schenk je alles in 1 keer op blijft de koffie zachter met een lichte body. Deel je het op in 3 keer opschenken zal de koffie sterker worden en meer body krijgen.
  • Proef en geniet van je heerlijke koffie!
  • Pas waar nodig het recept aan naar je eigen voorkeur.