fbpx

Espresso

Espresso zetten

Er zijn veel verschillende manieren om een espresso te zetten. Hoe de koffie bij jou zal smaken hangt onder ander af van welke machine je hebt, welke maler, de temperatuur van het water, het filterbakje en natuurlijk de bonen.

Hieronder het recept waar wij altijd mee starten bij een nieuwe koffie.

Koffie in: 19 gramĀ 

Espresso uit: 42 gram

Doorlooptijd: 24

Temperatuur: 93 graden

Het stap voor stap zetten van een espresso:

  • Haal de filterdrager uit de zetgroep en plaats deze op een weegschaal. zorg ervoor dat de filterdrager warm is door hem vooraf altijd een aantal minuten in de zetgroep te hebben zitten.
  • Maal 19 gram koffie in het filterbakje van de filterdrager. De grof/fijnheid van de gemalen is cruciaal om de heerlijke smaken van een espresso goed naar voren te laten komen. We komen hier straks nog op terug om deze eventueel aan te passen. Over het algemeen moet de maling voor espresso erg fijn zijn.
  • Verdeel de koffie evenredig in het filterbakje. Je kunt hiervoor je vinger gebruiken, tegen de zijkant van de filterdrager aankloppen met je handpalm of een speciale distribution-tool te gebruiken.
  • Plaats de filterdrager op een plat vlak of een houder om de koffie met de tamper aan te kunnen drukken. Plaats de tamper op de koffie en druk deze aan. Probeer dit horizontaal mogelijk te doen, het hoeft niet ontzettend hard maar wel genoeg zodat de koffie helemaal op elkaar gedrukt is, als richtlijn kunnen we hier 6kg voor aanhouden.
  • Flush de zetgroep door er water doorheen te laten lopen. We spoelen hiermee de mogelijk achtergebleven koffieresten weg en koelen de eventueel teveel opgewarmde zetgroep.
  • Plaats de filterdrager nu terug in de zetgroep en zet 1 of 2 voorverwarmde koffie kopjes onder uit uitloop. Start vervolgens gelijk met het zetten van de espresso om te voorkomen dat de koffie in de groep te warm wordt.
  • De espresso moet na een aantal seconden langzaam beginnen te druppelen wat daarna overgaat in een mooie dunne constante straal. Na 24 seconden stoppen we het zetten van de espresso. in deze tijd mikken we op een uitloop van 42gram espresso in de kopjes. Als dit niet het geval staat de maling van de koffie te grof of te fijn. Om dit bij te stellen moeten we de koffie molen grover instellen willen we dat de espresso sneller stroomt en fijner instellen willen we dat de espresso langzamer stroomt.