Espresso

Espresso zetten

Er zijn veel verschillende manieren om een espresso te zetten. Hieronder de parameter waar wij altijd tussen werken na het fine tune van een espresso shot.

Dosering: 18gram 

Ratio: 1:2 tot 1:3

Doorlooptijd: 24 tot 32 seconden

Temperatuur: 93-96 graden

Het stap voor stap zetten van een espresso:

  • Haal de filterdrager uit de zetgroep en plaats deze op een weegschaal. zorg ervoor dat de filterdrager warm is door hem vooral altijd een tijdje in de zetgroep te laten zitten.
  • Flush de zetgroep door er water doorheen te laten lopen. We spoelen hiermee de eventueel achtergebleven koffieresten weg en koelen de eventueel teveel opgewarmde zetgroep.
  • Maal vervolgens 18 gram koffie in het filterbakje van de filterdrager en plaats deze terug op de weegschaal om de 18gram te controleren. De grof/fijnheid van de gemalen is cruciaal om de heerlijke smaken waar we op zoek naar zijn in de espresso goed naar voren te laten komen. We komen hier straks nog op terug om deze eventueel aan te passen. Over het algemeen moet de maling voor espresso erg fijn zijn.
  • Verdeel de koffie evenredig in het filterbakje. Je kunt hiervoor je vinger gebruiken, tegen de zijkant van de filterdrager aankloppen met je hand of een speciale distribution-tool te gebruiken.
  • Plaats de filterdrager op een plat vlak of een houder om de koffie met de tamper vervolgens aan te kunnen drukken. Plaats de tamper perfect horizontaal op de koffie en druk deze aan. Dit hoeft ontzettend hard maar wel genoeg zodat de koffie helemaal op elkaar gedrukt is, als richtlijn kunnen we hier 10kg voor aanhouden.
  • Plaats de filterdrager nu terug in de zetgroep en zet 1 of 2 voorverwarmde koffie kopjes onder uit uitloop. Start vervolgens gelijk met het zetten van de espresso om te voorkomen dat de koffie in de groep te warm wordt.
  • De espresso moet na een aantal seconden langzaam beginnen te druppelen wat daarna overgaat in een mooie dunne constante straal. Na ongeveer 24 tot 32 seconden stoppen we het zetten van de espresso. Er zou nu in deze doorlooptijd ergens tussen de 36 en 54ml espresso in de kopjes moeten zitten. Is dit niet het geval is de maling van de koffie te grof of fijn. Om dit bij te stellen moeten we de koffie molen grover instellen willen we dat de espresso sneller stroomt en fijner instellen willen we dat de espresso langzamer stroomt.