Colombia

Een Colombiaans project geleid door een Colombiaanse familie

Wij kopen deze koffie in via een klein Colombiaans familie bedrijf wat enkel en alleen handelt in koffie vanuit Buesaco Colombia. Zij weten wat de koffie betekend voor de telers en weten daarmee wat ze verkopen. Door de korte lijnen kunnen zij de boeren een eerlijke prijs geven en zijn ze geïnspireerd om het leven op de kleine plantages beter te maken.

Region: Colombia – Buesaco, Narino

Arabica Variety: Tipica/Caturra

Process Methode: washed, sun-dried

Growing Altitude: 2200 meters

Special Aspect: Volcanic Soil

 

Uitgebreide koffie oorsprong

Op 25km afstand van de hoofdstad vinden we de provinsie Buesaco. Ongeveer 300 families telen hun koffie op dit grondgebied op plantages die niet groter zijn dan twee hectaren. Deze kleinschaligheid creëert een uiterst selectief productie waarbij er persoonlijke zorg gedragen wordt voor de teelt van de koffiebessen. De kleine plantages produceren gewassen koffie die gedurende 12 – 16 uur een fermentatie proces ondergaat voordat ze 8-14 dagen drogen.

Wat deze koffie zo bijzonder maakt is de hoogte en de temperatuur waaraan de koffie gedurende de dag en nacht wordt blootgesteld.  De warme wind van de stille oceaan waait over de vallei wat ervoor zorgt dat de platen in de nacht niet bevriezen door de kou op deze hoogte. Door deze grote temperatuur verschillen ontwikkeld de plant een karakteristieke smaak. Het telen van koffie op deze hoogte is alleen mogelijk doordat Buasaco zo dicht bij de evenaar licht wat betekend dat het gedurende het hele jaar voldoende sterke zonnestraling krijgt.

 

Mexico

De Mexico koffie komt uit de regio Chiapas en is een gewassen biologische koffie. De Altura (betekende hoogte) koffie wordt geproduceerd door een groep kleinschalige boeren met plantages van 5 tot 25 hectare op hoogtes tussen de 1200 en 1600 meter. De boeren brengen hun koffie naar een centraal wasstation waar het volgens traditie wordt verwerkt tot 70 kg koffie balen geschikt voor transport. De boeren in Chiapas telen hun koffie met zo min mogelijk impact op het ecosysteem en houden zo ook hun plantages vruchtbaar voor een constante kwaliteit. De Mexico Chiapas koffie heeft hierdoor dan ook het biologisch keurmerk en wordt fairtrade verhandelt.

Region: Chiapas – MexicoArabica Variety: Caturra

Process Methode: Washed, sun-dried

Growing Altitude: 1200 to 1600 meters

Special Aspect: Fairtrade and organic

Guatemala

Onze Guatemala boon komt van een verspreid aantal kleine familie plantage in het San Pedro Necta in de regio Huehuetenango. De koffie wordt kleinschalig geoogst op plantages niet groter dan 1.5 hectaren. Doordat de plantages vaak erg afgelegen liggen wordt de koffie lokaal gewassen en volgens gedroogd op de kleine patio’s naast het huis. Via de vele aanwezige rivieren kan de koffie vervolgens bij de fabriek komen. De Huehuetenango is dus een blend van verschillende plantages en heeft een zoete, fruitige smaak met een zacht zuurtje en een mooie ronde body.

Region: Huehuetenango – Guatemala

Arabica Variety: Caturra/Catuai/Bourbon

Process Methode: washed, sun-dried

Growing Altitude: 1400 to 2000 meters

Special Aspect: Strictly hard bean

To search, begin typing